“Eigenlijk gaat alles wat ik doe over communicatie, zowel wat je zegt naar anderen als ook wat je de hele dag tegen jezelf roept in je hoofd.

‘Is het geen gekke combinatie, theater en therapie?’ Die vraag krijg ik regelmatig te horen, omdat ik zowel als therapeut werk als in het theater. Natuurlijk verschillen ze op veel vlakken. Maar er is wat mij betreft ook een grote overeenkomst, want zowel theater als therapie doen een poging om voorbij de alledaagse vorm van communicatie te gaan, om het basisbegrip van mensen over zichzelf en hun wereld te veranderen.

Theater is het beste als het persoonlijk is. Dat werd mij heel duidelijk in een jeugdgevangenis. Daar deed ik een project met Studio 52nd uit Amsterdam. Ik werd als schrijver gekoppeld aan een van de jongens die daar zaten en deed verschillende oefeningen met hem. Zo vroeg ik om zijn eerste nacht te beschrijven in de gevangenis. Om al zijn gedachten, gevoelens, ideeën en angsten op te schrijven. Daarna vroeg ik hem om te schrijven hoe hij dacht dat mensen van buiten naar hem kijken. Die avond hebben we verschillende scènes laten spelen door acteurs die mee waren, dat was een zeer intense avond met heftige verhalen. Ook werd de eerste nacht van mijn jongere verteld door een van de acteurs. Ik zag dat hij (de jongen) moeite had zijn tranen in bedwang te houden bij het horen van zijn verhaal. Ik ben nergens bezig met iets op te lossen of een vorm van heling te bewerkstelligen, alleen maar op zoek naar het meest theatrale, daar waar de pijn zit, het conflict en daar waar het schuurt. Aan het einde kwam een van de vaste begeleiders naar mij toe en zei dat wat wij in 1 dag bereikt hadden met die groep wat zij nog niet in een jaar voor elkaar kregen.”

Erik geeft les op het koninklijk conservatorium in Den Haag als docent Stage Performing en geeft les op de academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Hij geeft NLP-trainingen en is docent Ericksoniaanse hypnotherapie bij twee instituten in Nederland en heeft als hypnotherapeut ook een eigen praktijk in Amsterdam . In 2004 afgestudeerd aan de Theaterschool in Amsterdam (Amsterdamse Hogeschool vd Kunsten) en maakte of speelde voorstellingen bij o.a Toneelgroep Amsterdam, stichting Nieuwe Helden en het Noord Nederlands Toneel.

www.hypnoworks.nl

We werken met Erik o.a. met: KPMG (Masterclasses Making an Impact)