Aveleijn is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Er werken bijna tweeduizend mensen die zich op tachtig locaties met hart en ziel inzetten voor hun cliënten. Iedere dag weer. Maar ondanks hun betrokkenheid en tomeloze inzet, gaat niet altijd alles goed. Zo kan het gebeuren dat een medewerker iets doet wat cliënten niet prettig vinden, zonder dat hij of zij er erg in heeft. Dit kan een zogenaamde ‘blinde vlek’ zijn. Een kleine handeling die uitgroeit tot een vast patroon met als gevolg dat er steeds meer ruis ontstaat tussen de wensen van cliënten en de aanpak van medewerkers. Wat als kleine handeling begint, eindigt als iets dat het welzijn van cliënten aantast.

Aveleijn kwam naar ons vanwege onze onderscheidende en creatieve aanpak. Wij ontwikkelden in samenwerking met Anne Gehring – theatermaker en moeder van een zoon met syndroom van Down – een speciale dag voor 200 medewerkers. Het werd een dag vol ontdekking en reflectie. Anne las voor uit een dagboek dat ze tijdens haar verblijf bij Aveleijn, voorafgaand aan deze dag, had bijgehouden. Het was een persoonlijk verhaal waarin ze de medewerkers een liefdevolle spiegel voorhield. Maar ook de medewerkers gingen aan de slag. Zij werden door prikkelende interventies en andere werkvormen uitgedaagd om hun eigen functioneren door een andere bril te bekijken.

In totaal werden er maar liefst 162 blinde vlekken geformuleerd. Van ‘ik blijf aan regels hangen terwijl dit de cliënt juist belemmert’ tot ‘ik vul te snel in voor de ander’. Waardevolle zelfinzichten die de medewerkers genoeg aanknopingspunten gaven om nog beter voor de cliënten te kunnen zorgen. En voor zichzelf.

Kunstenaar: Anne Gehring i.s.m. Lina Issa