Om dit lastige en vaak wat abstracte onderwerp op een impactvolle manier voor het voetlicht te brengen, ging het Theaterduo Anne Gehring en Vera Ketelaars aan de slag en ontwikkelden zij een theatrale lezing. Als voorbereiding hielden ze tientallen interviews en stelden zij vragen als: “Wat is de cultuur bij KPMG? Wat is Bokito-gedrag? Hoe zit het met de verhouding werk-privé? Wat heeft een vrouw nodig om een topvrouw te worden? Of wil ze dat helemaal niet?” Van de antwoorden maakten zij een theatertekst voor maar liefst 150 stemmen. De tekst werd door 160 vrouwen uitgesproken, ten overstaan van leden van de raad van bestuur en raad van commissarissen. Die waren er stil van.
“Diversiteit is een lastig onderwerp omdat het vaak abstract blijft”, stelt Jolande Sap, lid van de raad van commissarissen van KPMG. “Door zinnen uit te laten spreken over de bedrijfscultuur, werden vooroordelen als zodanig herkenbaar en ontstond begrip. KPMG is een hele rationele organisatie, en zij (Gehring & Ketelaars red.) legden feilloos op tafel wat onderhuis speelt. Sindsdien zijn er grote stappen gezet.” (Lees het hele interview met Jolande Sap hier).
Het voorlezen van de tekst diende ook als introductie van het nieuwe interne netwerk binnen KPMG: KPMG Inclusive. Als start van het nieuwe KPMG Inclusive netwerk volgden ruim 200 vrouwen van KPMG een intensieve workshop storytelling. Onder leiding van toneelschrijver en -regisseur Andreas Vonder en schrijfster en performer Graine Delaney leerden de deelneemsters hoe ze snel een verhaal kunnen ontwikkelen dat impact veroorzaakt. En door elkaar persoonlijke verhalen te vertellen, leerden de vrouwen elkaar beter kennen en ontstond er een diepere verbinding.