• ZLTO | Stillevenmozaïek verbeeldt Slowfoodbeweging
  • 22 februari 2012
  • Opdrachten
ZLTO | Stillevenmozaïek verbeeldt SlowfoodbewegingZLTO | Stillevenmozaïek verbeeldt SlowfoodbewegingZLTO | Stillevenmozaïek verbeeldt Slowfoodbeweging

Opdrachtgever
Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO)

Vraag
Help ons om ons nieuwe hoofdkantoor te laten functioneren als een ‘clubhuis’ waar de leden zich thuis voelen. Doe dit met behulp van een kunstwerk waarbij onze leden zich betrokken voelen, zowel bij het creatieproces als bij het eindresultaat.
Vier kunstenaars kregen deze vraag voorgelegd.

Match met
beeldend kunstenaar Anna Volkova, afkomstig uit St. Petersburg. Opgeleid aan de aan de kunstacademie in St. Petersburg, de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Voor haar afstudeerproject ontving ze de prestigieuze Shell Young Art Award.

Daarom deze kunstenaar
Een rode draad in Anna Volkova’s werk is haar fascinatie voor symbolen. Dit deed Art Partner denken aan het belang van symbool voor het kweken en uitdrukken van betrokkenheid. Op de kunstacademie in Sint-Petersburg komt Anna al snel in aanraking met keramiek en glas. Ze voelt zich direct aangetrokken tot deze ogenschijnlijk ‘ouderwetse’ materialen. Ze werkt het liefst in de traditie van de vroegere ambachtslieden, een manier van werken die haar helpt haar identiteit te ontwikkelen. We vonden dit passen bij de passie en het vakmanschap van de leden (boeren en tuinders) van de ZLTO.

Acties
Anna Volkova wist meteen dat ze een mozaïek wilde maken. Dit kwam door het open karakter van het gebouw. Met het oog op de gevraagde betrokkenheid verzocht ze ZLTO-leden oude scherven van servies of oude pannen aan te leveren zodat ze die in het kunstwerk kon verwerken. Leden, medewerkers en medewerkers van ‘buurman’ HAS hielpen onder regie van Anna mee met het leggen van de mozaïeksteentjes.

Eindresultaat
Een hedendaags stilleven in mozaïek op de bodem van de grote vijver in de ontvangsthal (zestig vierkante meter!). Het mozaïek stelt een  landschap voor, waarbij de mozaïeksteentjes de leden van de ZLTO symboliseren. De vijver is vanaf iedere verdieping van het gebouw verschillend te ervaren. Op de begane grond lijkt het werk een glooiend landschap. Vanaf een grotere afstand is het totaalbeeld steeds duidelijker en doemt een hedendaags stilleven op van producten uit de ecogastronomische Slowfoodbeweging, het gedachtegoed dat veel ZLTO-leden nastreven in hun eigen productie.

Bijzonderheden
In de onderzoeksfase van het project bezocht Anna, met het oog op een kijkje in de keuken van het boerenleven, verschillende boerderijen van ZLTO-leden, waar ze hartelijk werd ontvangen en rondgeleid. En toen het nieuwe gebouw in gebruik werd genomen, was zij nog aan het werk. Die zichtbaarheid en haar vakmanschap leverden een intense betrokkenheid op.