• MN |Tumble Seed door Carmela Bogman
  • 24 juli 2012
  • Opdrachten
MN |Tumble Seed door Carmela BogmanMN |Tumble Seed door Carmela BogmanMN |Tumble Seed door Carmela Bogman

Carmela Bogman ontwerpt voor MN Tumble Seed

Opdrachtgever MN

Vraag Een kunst-/designobject voor iedereen voor de buitenruimte van het nieuwe hoofdkantoor van MN, de Zilveren Toren in Den Haag.

Match met Carmela Bogman (1978). Carmela studeerde in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven en ze studeerde aan de University of Lapland in Finland. Ze betrekt als ontwerper de mens bij de openbare ruimte met haar projecten die laveren tussen kunst en design. Door middel van uitgebreid onderzoek gaat zij op zoek naar de ‘genius loci’  en verwerkt deze op een subtiele manier in haar werk. Bogman is een ontwerper die gelooft in de kracht van het detail.

Eindresultaat De samenleving is op zoek naar balans, zowel op het werk als privé. Als reactie op deze zoektocht en als optimistische impuls, ontwierp Carmela Bogman Tumble SeedTumble Seed is een krukje dat zich losjes door de ruimte beweegt, wachtend op een gebruiker die de balans herstelt. De vormentaal van Tumble Seed is afgeleid van een bloemzaadje dat zich voortbeweegt in de wind en op de juiste plek wortel schiet. De kleurtoets op het meubel verwijst naar de prachtige bloem die eruit kan ontstaan en dient als inspiratie voor nieuw leven en een mooie toekomst.

Tumble Seed wordt ‘rondgestrooid’ en kan vanwege de lichtheid van het materiaal makkelijk opgepakt en verplaatst worden, de ronde onderkant zorgt voor een actieve zithouding. Tumble Seed bestaat uit acht aluminium lamellen, die op ingenieuze wijze in elkaar geschoven worden. De lamellen worden voorzien van houtelementen, waardoor het zitcomfort gegarandeerd is. De combinatie van geborsteld aluminium, verduurzaamd hout en de eenvoudige demontage, maken Tumble Seed tot een duurzaam product.

Daarom deze kunstenaar Het allen voor één en één voor allen gevoel. Solidariteit. En een verhuizing waarmee in het nieuwe gebouw ook de manier van werken zal veranderen. Een omgeving waar mensen elkaar meer en op verschillende plekken kunnen ontmoeten. En een omgeving waarin niet alleen individuen op zoek zijn naar balans, maar ook een nationale én internationale zoektocht naar een nieuwe balans. Dat zijn toch wel dingen die Carmela zijn opgevallen. Die invalshoeken hebben haar interesse voor deze opdracht definitief gewekt.

Carmela: “Mijn opdracht voor MN was om iets te ontwerpen voor de binnentuin van de Zilveren Toren, in mijn beleving een statig gebouw uit de jaren 70/80. Het is een bijzondere ruimte door de ligging, de zichtbaarheid vanaf de straat en de smalle vorm. Dat biedt kansen. Daarnaast is er al veel gepland aan meubilair en begroeiing. Medewerkers zullen daar vaak even willen zitten, naar buiten willen.”

Acties Carmela: “MN, pensioenen, het hele idee van een pensioen, een systeem op zich. Ik vind het wel een mooi idee. Dat je aan de toekomst denkt, dat er een pot met geld is en dat dat gestoeld is op solidariteit. Bijna als een zaadje dat je plant…. Maar ook het zoeken naar balans in wat je wel of juist niet vertelt. Je bent in principe continue op zoek naar de best mogelijke balans.  Daarnaast ook het zoeken naar nieuwe vormen van werken. Ook daarin weer balans zien te vinden. Het feit dat je collega’s op een andere manier treft, dat er andere verbindingen ontstaan.

In wezen ben ik als kunstenaar met eenzelfde zoektocht bezig, maar dan naar vorm, materiaal, kleur. Ik zoek de grens op tussen vorm en functionaliteit. Daarom ontwerp ik iets speciaals voor MN. Iets om op te zitten, maar dan zodanig dat het alleen kan als je het zelf, met je eigen gewicht, in balans brengt en houdt.”

Bijzonderheden Kunstcommissie en directie waren zo enthousiast over het ontwerp en de ideeën van Carmela dat ze  haar hebben gevraagd om naast de ‘buitenvariant’ ook een ‘binnenvariant’ te ontwerpen. Voor Carmela de ultime kans om de zoektocht naar de optimale vorm & verhouding aan te gaan. De tijd te mogen nemen om tot een echt goed ontwerp te komen.

In maart 2013 werd Carmela Bogman genomineerd voor de prestigieuze Frame Moooi Award tijdens de Salone del Mobile in Milaan.
Lees verder.