Aam SolleveldAam SolleveldAam Solleveld

Tape, strakke lijnen. Waar Aam werkt, ontstaat een frisse nieuwe werkelijkheid.

Aam Solleveld maakte tijdens haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam grote objecten en ruimtelijke installaties. In 1997, toen ze begon met haar studie aan het Sandberg Instituut, besloot ze hiermee te stoppen en zich te focussen op tekenen. Ze werkte met grafietpotlood op papier, zwart op wit. En tot 2002 tekende ze ruimten, kamers, huizen waarin ze woonde of verbleef. De titels van de tekeningen verwijzen naar de concrete woonruimte, maar de tekeningen zijn vrij van de realiteit en laten ruimte voor ongrijpbare zaken. Grote, onbenoembare gevoelens hechten zich aan muren, kleven aan alledaagse objecten. Zwarte massa, als ook gapende diepte. Vreemd maar tegelijkertijd vanzelfsprekend.

Solleveld start in 2002 haar werkperiode  aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Een nieuwe fase begint. Een ommekeer in haar werk. De intieme privé-sfeer maakt plaats voor het publieke domein. Ze start met het maken van tekeningen met zwarte of rode tape, direct op de muren van ruimten. Kasten, een hek, een bar. Met eenvoudige middelen, een beperkt aantal lijnen zet ze een architectonische ruimte neer, die net zo aanwezig is als de werkelijke ruimte zelf.

Nu brengt ze deze ‘tekeningen’ zowel op grote als kleine schaal aan; op gebouwen, in galeries, in bedrijven en in diverse musea. Ook weet ze deze nu driedimensionaal te maken door het gebruik van staal. Solleveld neemt gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven en weet deze zo te gebruiken je er heel anders tegenaan kijkt.

We werkten met Aam o.a. voor Houthoff Buruma (pagina 6) en voor Synchroon. En ze deed mee aan onze exposities in W139 en De Nederlandsche Bank.

www.aamsolleveld.com