André            PielageAndré            PielageAndré            Pielage

André laat je ruimtes intens beleve. Je wordt deel van zijn installaties.

Soms heeft de toeschouwer daarom fysiek toegang tot het werk van André Pielage. Meestal niet. Dan wil hij een verlangen oproepen. En dat lukt. Hij gebruikt vaak  lichte materialen zoals papier, veertjes, piepschuim of aluminiumfolie en creëert eenvoudige vormen. Zijn installaties zijn tegelijk zowel massief als licht en balanceren tussen materiaal en materieloosheid.

Pielage werkt met fragiele gebaren, maar weet ook met robuust werk te overtuigen. Zo heeft hij in het wijkcentrum aan de Noordzeestraat in Amsterdam een truck aan het plafond gehangen. Deze knalgele Scania Vabis L110 Super met cementklipper is ontdaan van de motor en de kipper, het chassis is nagemaakt in hout. Bij het beklimmen van de trap ziet de bezoeker de truck opdoemen en in de avond schijnt het licht van de koplampen door de ramen naar buiten.

Eerder heeft hij ook een installatie gerealiseerd in het Leids Universitair Medisch Centrum. Pielage ontwierp een zwevend trappenhuis van staaldraden, gaas en aluminiumfolie van 250 meter lengte. Het kunstwerk oogt als een grafisch bouwwerk van strakke lijnen die de ruimte van onder tot boven vullen. Het werd later aangekocht door de VU.

André Pielage is opgeleid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Wij werkten verschillende keren met André samen. Onder andere voor hekwerkfabrikant Balak in België, voor de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) in Tilburg maakte hij Trekkerspoor en voor SAIL Amsterdam in 2010 het indrukwekkende kunstwerk Boom Lift Ship. Hij deed mee aan onze expositie Exploring New Identities in W139 én zelf zijn we inmiddels de trotse bezitters van 4 van zijn werken.

 www.andrepielage.nl