Andreas VonderAndreas VonderAndreas Vonder

Andreas Vonder (1972) studeerde Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn scriptie In navolging van Nietzsche ontving hij de Ina Dammanprijs. In 1997 debuteerde hij met het toneelstuk Sirene Rust. In 1999 vertrok hij op uitnodiging voor geruime tijd naar Duitsland, waar zijn werk door de pers lovend werd ontvangen. In Nederland was zijn werk te zien op o.a. het Oerolfestival, de Karavaan en het Over het IJ festival.

Samen met theatergroep KLEIN LAND maakt hij diverse voorstellingen die vaak gaan over de absurditeit en banaliteit van het dagelijks leven. Met de voorstellingen van KLEIN LAND wordt er gezocht naar situaties, plekken en omstandigheden die op een schrijnende en vaak zwart komische wijze het droevige geploeter van de grootstedelijke mens illustreert. Tegenover zwartgalligheid en ironie staat de troost van de fantasie, voorstellingen worden gekenmerkt door een magisch realistische inslag.  Hierbij denkt KLEIN LAND ook aan spannende locaties met een beleving.

Andreas Vonder is nauw betrokken bij de totstandkoming van diverse maatschappelijke- en kunstenaarsinitiatieven in Amsterdam. Afgelopen jaren deed hij fantastisch werk voor Stichting De Werkelijkheid, waar hij met Mohamed Salah Hafidi en Mohammed Omer Terwis het indrukwekkende stuk Mohammed & Mohammed schreef en regisseerde.

We werken al een tijd samen met Andreas en het is elke keer weer een feest. De combinatie van scherpte, diepte en creativiteit blijft ons intrigeren. We ontwikkelden met Andreas de methode VisieRegie dat al succesvol ingezet werd voor o.a. Triodos Bank, Rabobank en binnenkort de Gemeente Almere. Daarnaast ontwikkelden we de training Dialoog Schrijven die o.a. wordt toegepast in het programma Persoonlijke Visie van &samhoud en uitstekend past binnen verschillende leiderschapsprogramma’s.

Andreas werkte ook mee aan ons onderzoek Vertrouwen Verbeeld. De interviews die hij hield met topbankiers inspireerden hem tot drie toneelstukken over de crisis. Het laatste stuk “Als haaien gegeten hebben, kun je met ze zwemmen”, werd opgevoerd tijdens het Over het IJ festival 2013.

Comments Off.

-->