Berndnaut SmildeBerndnaut SmildeBerndnaut Smilde

Hij maakt wolken en fotografeert ze. Een unieke uitvinding.

Berndnaut Smilde (1978, Groningen) is een beeldende en performance kunstenaar.  Zijn werk baseert zich vaak op en speelt zich vaak af in zogenaamde overgangsruimten; plaatsen zoals gangen, liften, trappen en balkons.

Dit wekt zijn interesse omdat dit soort ruimtes zich duidelijk manifesteren als een overgang. Deze interesse laat ook de mogelijke staat, zoals constructie of deconstructie, van de ruimte zien.Hij creëert speciale verhalen in de ruimten. Hierin komen meerdere lagen, ideeën en betekenissen samen.

Tot Smildes bekendere werken behoren de serie ‘Conditioner’, dat in diverse ruimtes een ziekenhuisgeur verspreidde, en ‘Unflattened’, dat een omgekeerde regenboog vertoonde. Zijn doorbraak was in 2012 een reeks zelfgemaakte wolken, waarvan ‘Nimbus II, 2012′ (uitgevoerd in de Mariakapel te Hoorn) in de Londense Saatchi-collectie werd opgenomen. Time Magazine noemde deze techniek, dus om binnenshuis wolken te creëren, een van de vijftig beste uitvindingen van 2012, in een lijst van de vijf ‘coolste’ uitvindingen.

Berndnaut studeerde in 2005 af aan de Hanzehogeschool Groningen.

Opname van het creëren van een wolk: http://www.youtube.com/watch?v=U9YON-vSI5I
http://www.scoop.it/t/diversiteit-in-organisties-wat-wij-kunnen-leren-van-kunstenaars-en-andersdenkers
www.berndnaut.nl