De BeeldvormersDe BeeldvormersDe Beeldvormers

Een groep mensen komt bij elkaar. Voor een goed gesprek, een evaluatie moment, een lezing. Voor training of teambuilding. Misschien is er iemand ingevlogen om de boel in goede banen te leiden. Een PowerPoint staat klaar, op de flipover een vers vel papier, post-its en markers liggen klaar.

In de ruimte staan twee mensen die je hier normaal niet ziet: De Beeldvormers. In de tasjes om hun nek zitten potloden en in hun handen rust een stapel papier. Ze lopen zachtjes rond, schuiven aan bij groepen, spitsen hun oren en scherpen hun ogen om alles wat ze horen en zien te vangen in tekeningen. Geen cartoons, maar kleine kunstwerken waarin te zien is wat er zich daar, op die plek en op dat moment, afspeelt. Zowel aan asl onder de oppervlakte. Zichtbaar en onzichtbaar. En dat is veel: binnen mum van tijd vult de muur zich met impressies in potlood en krijt.

De tekeningen en aanwezigheid van De Beeldvormers dragen bij aan de reflectie en bewustwording van deelnemers. Er gebeurt iets bijzonders: het geobserveerd en gezien worden brengt extra concentratie en verbondenheid met zich mee. De tekeningen vatten samen en tonen de stroom van gesprekken en gedachten. De tekeningen helpen om de focus vast te houden. Het samen kijken, bespreken en selecteren van de meest rake beelden markeert het einde van de dag.

We werkten met De Beeldvormers samen voor: Gemeente Almere (vaak!), De Haagse Hogeschool, Maak het Mee, KPMG en VUmc.

www.debeeldvormers.nl

 

In 2013 krijgen we  van de gemeente Almere een hele bijzondere opdracht. Het directieteam van Almere heeft congruentie hoog in het vaandel. Maar zijn ze zelf wel congruent? Vijf kunstenaars krijgen vijf weken de tijd om dit te onderzoeken. Beeldend kunstenaars Machteld Aardse & Kyra Sacks ontmoeten elkaar hier voor het eerst. En dat leidt tot hun nieuwe – en zeer succesvolle – bedrijf: De Beeldvormers.