• SINT LUCAS ANDREAS | Diversiteit verbindt tijdens symposium St. Lucas Andreas Ziekenhuis
  • 18 september 2013
  • Opdrachten
SINT LUCAS ANDREAS | Diversiteit verbindt tijdens symposium St. Lucas Andreas ZiekenhuisSINT LUCAS ANDREAS | Diversiteit verbindt tijdens symposium St. Lucas Andreas ZiekenhuisSINT LUCAS ANDREAS | Diversiteit verbindt tijdens symposium St. Lucas Andreas Ziekenhuis

Hoe raak je medewerkers tijdens een symposium over Diversiteit? Hoe verbind je 100 medewerkers met het onderwerp?

De uit Libanon afkomstige kunstenaar Lina Issa begint zacht te praten in de kapel van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam: “Ik voelde me uitgedaagd om het onderwerp ‘culturele diversiteit’ dat mij de afgelopen 10 jaar heeft bezig gehouden en gevormd met jullie te onderzoeken. De zoek tocht naar ‘de ander’ in mezelf en buiten was nooit in opdracht. Het is een urgentie en het is een prachtig en soms pijnlijk avontuur. De ander is in mezelf en die kom ik tegen door in contact met jou te komen”.

Ze vraagt de deelnemers zich om te draaien en zich met een collega te verbinden. Iedereen begint zijn zin met: “Ik voel me het meest kwetsbaar als…..”. Een geroezemoes ontstaat. Soms wat schuchter en onhandig, maar vaker wordt er met ernstige blikken met elkaar gedeeld. Dan blijkt iedereen een envelop te hebben gekregen met twee lege kaartjes. Lina vraagt iedereen om twee vragen te beantwoorden.

1. Wie is voor jou De Ander?
2. Wanneer heb je een tolk nodig of voel je dat je een tolk bent?

Terwijl het symposium verder gaat, maken wij 100 kaartjes met de prachtigste quotes. Zo sluiten we het symposium af met een gezamenlijke sound performance waaraan alle deelnemers hebben bijgedragen. Eén voor één worden de kaartjes voorgelezen…

“De Ander is iemand waar ik me niet of moeilijk kan inleven. Van wie ik niet begrijp waarom hij/zij zo is of doet.”

“De Ander is iemand die vindt dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen, dat homoseksualiteit strafbaar is.”

“De Ander is een mens die weinig overeenkomsten met mij heeft. Zowel uiterlijk (huidskleur), maar ook qua kleding en gedrag. Dat maakt mij soms nieuwsgierig en soms houd ik juist afstand.”

“Ik heb een tolk nodig als ik een bepaalde overtuiging heb, gebaseerd op gevoel, en de ander hier niets van begrijpt omdat hij alleen ratio aanspreekt.”

“Ik had een ‘tolk’ nodig, in de zin van een gezinsbegeleider, om mijn dochter (met ADHD) beter te kunnen begrijpen en met haar op een betere manier te communiceren.”

“Ik heb een tolk nodig als ik me onzeker voel.”

“Ik had een tolk nodig bij het overlijden van een patiënt uit een andere cultuur. Ik was bang iets ‘fout’ te doen, wilde geen gebruiken verstoren.”