Douwe HalbertsmaDouwe HalbertsmaDouwe Halbertsma

Doeltreffende simpelheid en helderheid: de doeltreffende signatuur van Douwe.

Als beeldhouwer kijkt Douwe met een frisse blik naar traditie, maar maakt tegelijkertijd referenties naar strips en cartoons. Humor gaat hand in hand met de mogelijkheden en grenzen van een beeldhouwwerk, hierdoor krijgen de mogelijkheden van zijn werk een steeds breder perspectief.

Hoewel ze alledaagse motieven verbeelden, zijn er achter hun eenvoudige voorkomen, complexe keuzes vooraf gegaan.  Douwe komt aan zijn onderwerpen door herinneringen en observatie.  In zijn werk worden ook  thema’s behandeld als lichamelijkheid, de grens tussen figuratie en abstractie, het menselijk lichaam, vorm en landschap.

Douwe’s sculpturen verbinden zich met de ruimte waarin ze worden getoond. Een foto van zijn werk (Tongue 2005) laat het werk zien voor een raam in de tentoonstellingsruimte. Het grote roze beeld koppelt zichzelf aan de opgebroken straat erachter. Dit geldt ook voor het werk Head (2002/2004) wat op het eerste gezicht een gat is de grond lijkt, is een de afdruk van een gigantisch gezicht.Met  ‘Slappe Zwanen’ zorgt hij voor een verbondenheid tussen bezoekers en bewoners in de wijk Leidserijn.

Douwe is getrouwd met een Japanse en woont afwisselind in Nederland en in Japan. Hij wordt beïnvloed door zijn verblijf in Tokyo, zoals te zien in zijn werken ‘Mitake Mountains’ en ‘Komazawa Stroll’.

Douwe Halbertsma woont en werkt in Rotterdam als beeldhouwer. Hij maakt veel kunstprojecten voor de openbare ruimte.  In 2003 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en exposeerde op verschillende plekken in Nederland, zoals Stroom (Den Haag), Reinier van Ewijk projects (Amsterdam) en Ram Foundation (Rotterdam).

De eerste keer dat we met Douwe werkten, was in 2011. Hij maakte in een vrije opdracht 4 prachtige beelden voor de entree hal van het nieuwe kantoor van MN in Den Haag: de MN mussen.

MN mussen voor MN pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder
www.douwehalbertsma.nl