Eva RooversEva RooversEva Roovers

Eva Roovers fotografeert objecten. Objecten die u kent, uit de keuken, het schoonmaakkastje of als meubel.

Weggehaald uit hun alledaagse referenties, worden de objecten gekoesterd in de veilige omgeving van de studio en bestudeerd op hun formele eigenschappen. Nog meer ontdaan van hun alledaagse context, komen zij hier tot leven in  een theatrale setting met een kunsthistorische connotatie tot het stilleven.

Ze worden herschikt tot kleurrijke en geometrische monumenten, die een dialoog aan lijken te gaan met Bauhaus, Dada of de Constructivistische beweging uit de voorgaande eeuw. Er ontstaan nieuwe vormen met een ogenschijnlijke verstilde harmonie. Deels bepaald door het technische en schilderachtig gebruik van studiolicht, dat lijkt te dansen rondom de objecten.

Roovers kan worden omschreven als een visuele Bricoleur, zoals Franse antropoloog Levi-Strauss in zijn boek de Savage Mind bespreekt. In zijn beschrijving wordt, in tegenstelling tot het creatief denken van ingenieurs (die uitgaat van middelen tot doelen), de Mythische gedachte besproken. Volgens Levi-Strauss maakt die gebruik van assemblage van beschikbare materialen om nieuwe (visuele) problemen mee op te lossen.

Roovers is Cum Laude afgestudeerd aan de HKU in 2005 en heeft onlangs 2,5 jaar in Londen gezeten waar zij studeerde aan het Central Saint Martins en London College of Communication voor een MA Fotografie.

Haar werk is reeds tentoongesteld op galeries en beurzen in New York, Seoul, Berlijn, Londen en Amsterdam.

www.evaroovers.com