Jasper KooperJasper Kooper

“Vergeet wat je weet en kijk opnieuw. Als je alles kunt benaderen met een vrije blik, dan zie je mogelijkheden en ruimte.”

De werken van Jasper Kooper gaan over blikveldverbreding en buiten gebaande paden denken. De inzet is de toeschouwer bewust te maken van de wereld van aannames en patronen. Jasper is in staat om mensen te laten nadenken over zaken als efficiëntie, innovatie en communicatie.

Als kunstenaar richtte hij het bedrijf Pro Inefficiency op. Hij vervaardigt prototypes voor huis-, tuin- en keukenapparatuur. Tevens bouwt hij, met vergelijkbare insteek, autonome sculpturen voor derden waarin zij hun product kunnen presenteren. De constructies van Pro Inefficiency ontstaan uit het versmelten van functies en vormen van diverse materialen en apparaten tot een nieuwe toepassing. De herwaardering van de functionaliteit, en het plaatsen van herkenbare materialen in een onverwachte toepassing, leiden tot verrassende apparaten. De gebruiker wordt aangezet tot een andere benadering van alledaagse handelingen.

Interessant omdat veel innovaties blijken te ontstaan uit een versmelting van bestaande toepassingen of oplossingen.

Ben u er al aan toe om op Pro Inefficiënte wijze een stappenplan te ontwikkelen? Dat kan leiden tot een concreet resultaat. Maar in ieder geval legt het vaste routes in denken en handelen binnen een team of proces bloot. En dat zou zomaar tot nieuwe toepassingen kunnen leiden.