Machteld AardseMachteld AardseMachteld Aardse

Machteld gaat altijd op zoek naar de confrontatie met haar onderwerp.

Een multitalent dat voor elke situatie kan putten uit haar ervaring met tekenen, video, lichtprojecties, performance, etc. Haar mening is dat de kunstenaar nooit alleen maar een toeschouwer is, maar dat je als kunstenaar ook deelnemer bent in wat er gaande is. De verschillende visies op de wereld met hun specifieke verbindingen en kortsluitingen intrigeren haar.

Machteld werkt voor organisaties intensief samen met beeldend kunstenaar Kyra Sacks. Samen zijn ze De Beeldvormers. Omdat woorden de lading niet altijd dekken. Ze ontwikkelden een eigen beeldtaal om de kern van een verhaal, symposium, brainstorm, etc. te vatten. En passen dit o.a. toe bij de Gemeente Almere, KPMG, VUmc, TrueTalk, Maak het mee, Horizon College, de Haagse Hogeschool en het Ministerie van Economische Zaken.

Ze werkte met filmmaker en regisseur Aida Grovestins aan filmverhalen van verzet. Hun docmentairefilm ‘Quitte le Pouvoir’ (Step Down) ging in Rialto in premiere en werd getoond op verschillende festivals.
www.quittelepouvoir.com

Poster_QLP_DEF200dpi

Machteld werkt ook veel met lichtprojecties. Hele gebouwen kan ze uitlichten en zo het verhaal van de achterliggende organisatie vertellen. Voor het Amsterdam Light Festival 2013 maakte ze samen met Femke Kempkes Vaarwel/Last WordsVoor dit lichtkunstwerk werden op de gevel van de Hollandsche Schouwburg afscheidsbriefjes van joden geprojecteerd, die zij schreven in afwachting van hun deportatie. Op 4 mei vertelt Machteld over dit bijzondere en aangrijpende project. 

Machteld Aardse is een zelfstandige kunstenaar die is gevestigd in Amsterdam. Ze studeerde eerst af als kunsthistorica aan de UvA, waarna ze een BFA in Fine Arts aan de Gerrit Rietveld Academie en een MFA in Public Art aan het Nederlandse Kunst Insituut in Enschede voltooide. Haar werk wordt vaak uitgevoerd in de publieke ruimte. Ze geeft nu al weer enkele jaren les aan de Webster University in Leiden.

Machteld was onze allereerste ‘Art Partner’ voor Van Doorne in 2006 en ze ontwierp een prachtige vertolking van de kernwaarde betrokkenheid voor pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder MN in Den Haag. Ook deed ze actief mee aan ons onderzoek Vertrouwen Verbeeld. En ze deed mee aan al onze tentoonstellingen: Art-for-SAIL in 2005, Exploring New Identities in W139 in 2007, Art Partner Invited in De Nederlandse Bank in 2009 en een privé expositie bij ons thuis in 2012.

Jaarverslag MN
www.machteldaardse.nl