Marjet Wessels BoerMarjet Wessels BoerMarjet Wessels Boer

Passanten en bewoners met kleine ingrepen verwelkomen en behagen.

Na haar studie aan de Gerrit Rietveld academie begon Marjet Wessels Boers haar eigen ontwerpstudio, gericht op het ontwerpen en produceren van bijzondere producten en meubels die spelen met hun functie. Sinds 2007 richt ze zich volledig op de openbare ruimte. Fysieke plekken weerverbinden met de mensen die er komen en wonen.

Zij richt zich bijvoorbeeld op de neutrale overgangszones in de openbare ruimte. Deze zijn in deze moderne, stedelijke architectuur bijna verdwenen. Er is geen ruimte meer voor individuele en onthullende uitingen waardoor straten en pleinen anoniemer worden en geen persoonlijk karakter meer hebben. Marjet zoekt naar objecten of ingrepen die de gebruiker weer gezelschap houden en zich thuis laten voelen. Ze wil passanten en bewoners met kleine ingrepen verwelkomen en behagen. Met plaatsgebonden ontwerpen kom ze tot authentieke ontwerpen, specifiek aangepast aan de plek en dus niet inwisselbaar. Haar werk wordt onderdeel van de plaatselijke architectuur of infrastructuur.

Marjet’s werk vraagt om interactie met het publiek, ze zoekt de juiste balans tussen openheid en intimiteit. Omwonenden geven aanleidingen en aanwijzingen. Marjet luistert en observeert. Herkenbare objecten die vragen oproepen over de persoon achter de gevel zijn dan ook haar ultieme doel.

We werkten met Marjet samen voor Stadgenoot. Ze maakte een prachtige ‘Straatkleed’ in de Henrick de Keijserstraat in de Amsterdamse Pijp. Ze verbond zo niet allen de twee identitieke panden aan weerszijden van de straat, maar ook de bewoners die door haar interventies uit de anonimiteit traden.

Bekijk hier de film van het Straatkleed voor Stadgenoot
Artikel: “De kunst ligt op straat”
www.studiowesselsboer.nl