Micha PatiniottMicha PatiniottMicha Patiniott

Zijn werk  is gebaseerd op zijn speelse en associatieve manier van kijken naar dagelijkse gebeurtenissen. Alledaagse situaties lopen bij Micha Patiniott gemakkelijk uit de hand en leiden tot poëtische, bizarre of grappige beelden. Vanuit persoonlijke beleving en eigen verbeelding doen voorwerpen, lichaamsdelen, mensen en dieren iets wat in het echt niet voorkomt.

Patiniott verandert zijn beelden door datgene toe te voegen wat slechts een enkele seconde een associatie bij het onderwerp is. Met simpele manipulaties krijgen onderwerpen een lading die ze direct verandert. Deze krijgen meerdere betekenissen of er kan zelfs helemaal anders tegen aan gekeken worden. Zijn schilderijen creëren samen met de toeschouwer (nieuwe) beelden.

Een ander typerend kenmerk van Patiniott’s oeuvre is het ontbreken van de context van de geschilderde figuren of objecten. De achtergronden zijn altijd monochroom. Door het gebrek aan omgeving en het ontbreken van levendigheid krijgen de figuren geen plaats of tijd mee. Dit zorgt dat de toeschouwer nor vrijer is in het interpreteren van het werk. Al met al is het werk daardoor lastig in een internationale context te plaatsen. Waar in het  Modernisme werk zoals dat van Patinoitt niet geaccepteerd was, is het figuratieve, verhalende, fantasierijke schilderij is volledig terug. Het proeft van verschillende genres en flirt met het verleden, het voelt zich het beste thuis bij zijn absurde zelf.

www.michapatiniott.com