MN | Mussen, welkom!MN | Mussen, welkom!MN | Mussen, welkom!

Douwe Halbertsma heeft zijn vier MN Mussen opgeleverd. Aanraakbaar, prachtig, welkom!

Opdrachtgever
MN

Vraag
Een aanraakbaar kunstwerk voor iedereen voor de entrée van het nieuwe hoofdkantoor van MN, de Zilveren Toren in Den Haag.

Macht met
Douwe Halbertsma (1980). Geboren in Delft, maar woont en werkt in Rotterdam. Opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem waar hij in 2003 afstudeerde.

Daarom deze kunstenaar
De vraag was een ‘aanraakbaar’ kunstwerk. Douwe vindt het interessant om beelden te maken die door iedereen gezien worden, die aangeraakt mogen worden. Hij is een kunstenaar die zich in alle rust verdiept in het onderwerp. Dus ook in een bedrijf als MN en de mensen die er werken én die er komen.

Acties
Douwe wilde een beeld ontwerpen dat de verbeelding kan prikkelen. Het aardige van MN vindt hij dat er naast de bedrijfsmatige zakelijke kant – het beleggen en vermogensbeheer – ook een heel erg menselijke, individuele kant aan zit. Het is immers het pensioen van de mensen waar het over gaat. De vormgeving van de MN Mus maakt dat de Mus een zware en zachte uitstraling heeft. Persoonlijk heeft hij als beeldhouwer een sterke voorkeur voor simpele onderwerpen. Douwe: “Eenvoud zonder poespas leidt de beschouwer niet af van de basis van het ontwerp, de vorm. Ik vind dit ook bij MN passen. Het beeld dat ik ontwerp vormt toch altijd een beetje een afspiegeling van de indruk die ik van de opdrachtgever krijg.”

Eindresultaat
Een aanraakbaar sculptuur voor iedereen. Dat was de opdracht. Douwe heeft om die reden duidelijk voor een figuratieve, speelse benadering gekozen. Het nieuwe hoofdkantoor van MN gaat vier vestigingen huisvesten. Hij heeft er voor gekozen een beeldengroep te ontwerpen bestaande uit vier losse sculpturen die samen een eenheid vormen. Dit parallel aan wat er met MN gebeurt. Het idee van een groep beelden spreekt hem in dit geval ook aan omdat het voor mijn gevoel een meer dynamisch geheel vormt in de ruimte dan een statisch beeld.

Bijzonderheden
De MN Mus is gemaakt van een kunststof/kunstgips (AcrylicOne) die grijs gekleurd kan worden. Hij krijgt hierdoor een soort beton ‘look’. Hij is gemaakt in een oplage van vier beelden uit één mal. Het gietproces zorgt voor een bepaalde ‘giethuid’ op het beeld, waardoor hij een ´zachte´ uitstraling heeft. De MN Mus is ontworpen om van boven af gezien te worden. De sokkel heeft een open constructie, die benadrukt het zware volumineuze karakter van de MN Mus. Douwe heeft voor cortenstaal gekozen omdat het een warme uitstraling heeft. En praktisch gezien wordt het niet aangetast door roest.