• VUmc: “Supermarkt verboden” voor eerstejaars geneeskunde
  • 22 augustus 2014
  • Opdrachten
VUmc: “Supermarkt verboden” voor eerstejaars geneeskundeVUmc: “Supermarkt verboden” voor eerstejaars geneeskundeVUmc: “Supermarkt verboden” voor eerstejaars geneeskunde

Normaal gesproken eten de eerstejaarsstudenten tijdens de introductieweek ‘een snelle hap’ bij hun mentor. Dit jaar pakten wij het anders aan. De studenten werden met een boodschappenlijstje op pad gestuurd. Met de opdracht om niet naar de supermarkt te gaan, maar de boodschappen te doen bij van te voren geselecteerde lokale winkels. Denk aan de Turkse slager en de toko. Bovendien moesten de studenten vragen stellen. Aan de winkeliers en vooral aan elkaar. Over wat het smerigste is dat ze ooit hadden gegeten. Wat ze koken om indruk te maken op een date. En welke smaak ze aan thuis doet denken. Tijdens het koken en aan tafel werden echte, persoonlijke gesprekken gevoerd.

http://www.med.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws-archief/2014/Studenten-maken-kennis-met-multicultureel-Amsterdam.asp#accept

Ook tijdens de eerste onderwijsdag maken artistieke interventies deel uitvan het programma. Lina Issa geeft dit vorm in samenwerking met de nieuwe commissie van de MFVU: D.O.C.S. (wat staat voor: Divsersiteit. Openheid. Cultuur.Studenten.)

Deze artistieke interventies maken deel uit van een groter cultuurprogramma. Uit onderzoek blijkt dat empathie afneemt naarmate studenten geneeskunde verder in hun opleiding komen en dat de doorstroom van allochtone artsen naar specialistische functies stokt. Kunstenaar Lina Issa is bijna twee jaar verbonden aan VUmc om het onderwerp diversiteit op een andere manier onder de aandacht te brengen.

Fotografie: Bart Majoor