Het samenbrengen van verschillende wetenschappelijke disciplines wordt gezien als ‘the next big thing’ om te komen tot echte innovaties. In Nederland werken onder het project ‘Convergence’ de universiteiten van Delft, Rotterdam en het Erasmus Medisch Centrum sinds 2018 samen aan de toekomst van gezondheidszorg. Art Partner werd gevraagd om de onderlinge verbinding van de teamleden met elkaar te versterken om het succes van het project te versterken.

Al in 2016 bracht MIT (Massachusetts Instituteof Technology, Cambridge) het rapport ‘Convergence: The Future of Health’ uit, over het potentieel van het integreren van verschillende wetenschappelijk disciplines. De verwachtingen zijn hoog: door het combineren van medische wetenschappen, sociale wetenschappen en AI, zouden doorbraken gerealiseerd kunnen worden op het gebied van de gezondheidszorg.  Doorbraken die hard nodig zijn voor een betaalbare en op maat gemaakte zorg. Vanuit het Convergence project is Art Partner gevraagd om het projectteam steviger te verbinden op de ambitie en zo te kunnen versnellen. Om hier tijd vrij voor te maken voelt voor een sterk inhoudelijk gedreven team ‘vertragend’, want het vraagt tijd om elkaar te begrijpen en de mogelijkheden en taal van de andere expertisevelden te snappen. Onze ervaring leert dat deze investering zich altijd terugbetaalt in een team dat elkaar daarna beter weet te vinden en dat barrières en issues daarna makkelijker en sneller worden opgelost.

Voor het project ‘Convergence’ organiseerden wij een storytelling programma onder leiding van theaterregisseur Andreas Vonder. Het resultaat van het delen van persoonlijke verhalen was herkenning en elkaar ‘echt zien’. Kunstenaar Bernet Ragetli legde vast wat er in het team gebeurde in een aantal unieke beelden. Als reminder dat het overbruggen van verschil in expertises, taal en cultuur start bij een stevige persoonlijke verbintenis.

 

Beeld: ‘In the beginning’ door Bernet Ragetli.