Hoe kun je opkomen voor iemand die in een kwetsbaardere sociale positie verkeert dan jij? Hoe leer je als student Geneeskunde wat het betekent om een ‘ally’ te zijn, een bondgenoot? Met deze vragen gingen we samen met schrijver en filosoof Nisrine Mbarki aan de slag voor Erasmus MC. We onderzochten deze thema’s door artistiek kwalitatief onderzoek en gebruikten de werkelijke ervaringen van o.a. studenten, coassistenten, artsen en medewerkers binnen Erasmus MC als basis voor een onderwijsmodule voor studenten die aan hun coschappen beginnen.
Macht en onmacht in het ziekenhuis
In deel 1 van de onderwijsmodule, ‘Macht en onmacht in het ziekenhuis’, onderzoeken studenten situaties waarin dit bondgenootschap relevant en noodzakelijk is. Bepaalde groepen mensen komen vaker onderdrukking dan andere. Denk aan racisme, seksisme, homofobie en andere vormen van discriminatie. Deze vormen van onderdrukking kunnen elkaar beïnvloeden en versterken. In dit deel van de module krijgen studenten hierin inzicht door te werken met monologen die gebaseerd zijn op werkelijke ervaringen én eigen ervaringen van de studenten.

Beeld: Sinine Nakhle
Allyship binnen de medische hiërarchie
In deel 2, ‘Allyship binnen de medische hiërarchie’, onderzoeken studenten wat je in dit soort pijnlijke situatie kunt doen. Welke rol je kunt vervullen is situatie gebonden: het ene moment kun je bondgenoot zijn, het andere moment heb je zelf een bondgenoot nodig. Tijdens dit onderdeel wordt actief gewerkt met cartoons en formuleren studenten aan de hand van huiswerkopdrachten en een gesprek over de cartoons wat een ally is, hoe je een ally bent en wanneer je een ally bent. Studenten formuleren hun eigen persoonlijke leerdoelen omtrent allyship en leren van elkaar hoe ze steun kunnen bieden of vragen.
Voor deze vorm van bacheloronderwijs heeft Nisrine Mbarki deze ervaringen vertaald naar monologen. Cartoons en tekeningen werden gemaakt door Sinine Nahkle (Beirut by Dyke) en Khalid Albaih.
Impact op de organisatie
Deze manier van werken heeft grote impact op de organisatie. In het begin hebben we de organisatie uitgedaagd om na te denken over de vraag: Is it a move or a movement? Door de eerlijke, kwetsbare en krachtige verhalen van studenten over wat ze meemaken in het onderwijs en tijdens de coschappen kon een beweging ontstaan. Wil je hier meer over weten?
Neem contact op met: Sandra Boer, sandra@art-partner.nl, 06 55196542