Beeld: Kyra Sacks

 

Voor Gaston Schul ontwierpen we een programma waarin de persoonlijke ontmoeting, menselijkheid en de ‘echtheid’ centraal stonden, passend bij de familiewaarden van hun bedrijf. Er was ruimte voor gesprek. Dit leverde inzichten op, zoals dat het woord strategie een zekere moeheid opriep en dat dit in de weg stond van het voelen van eigenaarschap.

Regisseur en theatermaker Andreas Vonder stelde een simpele vraag: “Strategie, moeten jullie dat woord wel gebruiken? Wat ís het eigenlijk? Een toekomstplan? Jullie koers? Noem het dan zo.” 

Wij merken vaak dat het woord ‘strategie’ binnen organisaties weerstand oproept. Het woord geeft een beeld vol gedoe, lange vergaderingen, weinig actie. Er zijn meer van dat soort woorden in het bedrijfsjargon: woorden die veel gebruikt worden maar die niet raken. Taal is van essentieel belang om mensen in beweging te krijgen. Kunstenaars verstaan de kunst van het gebruiken van taal die voelbaar is.

Het programma zat bomvol ervaringen, zoals storytelling; persoonlijke opdrachten; uitwisselingen; pitches; aikido; humor en gedeelde emoties. Met theatermakers Andreas Vonder en Grainne Delany en beeldend kunstenaar/antropoloog Kyra Sacks, die live de ervaringen tekende.

Sander van Lent uit de directie van Gaston Schul blikt terug: “Het samenzijn, de verbinding, de warmte… Het leadershipteam ging er echt in geloven en maakt nu een duidelijke keuze: we voelen het en willen de leiders zijn van deze koers!”

Dit vraagstuk kwam bij ons via DenkLente waarmee we fantastisch samenwerkten. DenkLente is werkzaam op het snijvlak van merkstrategie, leiderschap- en organisatieontwikkeling. Zij begeleidden Gaston Schul bij het formuleren van een merkstrategie.

Gaston Schul is een dienstverlener in grensadministratie en werkzaam in verschillende Europese landen. Zij wilden hun nieuwe strategie tot leven brengen voor alle medewerkers en we hielpen hen met de eerste stap: het leadershipteam, bestaande uit mensen van 4 nationaliteiten.