Voor een landelijke organisatie onderzoeken we wat ‘verbondenheid’ is, nu het kantoor niet automatisch meer de plek is waar je collega’s regelmatig tegenkomt. Als wezenlijk onderdeel van de overgang naar hybride werken.
Liminale fase
Onze opdrachtgever gaat net als veel andere organisaties over naar een hybride vorm van werken. De organisatie wordt daarop ingericht, maar ze hebben zich met elkaar nog geen beeld gevormd over wat dit betekent voor het gevoel van verbondenheid.
De fase waarin onze opdrachtgever (en vele andere organisaties) zich nu bevinden, wordt in de antropologie de liminale fase genoemd: de fase tussen de vroegere en toekomstige manier van (samen)werken, maar ook tussen de vroegere en toekomstige identiteit. In de afgelopen anderhalf jaar is dit veranderd, is de positie van mensen in de organisatie wellicht ook anders geworden, is er een andere werk-privé balans gevonden….
En je kunt pas iets willen als je het voor je ziet….
Een organisatie kan niet naadloos van het oude in het nieuwe overstappen. Dus hoe doe je dat? De liminale fase is een fase van veel onzekerheid, van ‘het niet weten’. Er is afscheid genomen van het oude, maar het nieuwe is nog niet ingeluid. Je kunt in deze fase ‘afdwingen’ dat mensen naar kantoor komen of je kiest ervoor om deze fase van het ‘nog niet weten’ te omarmen. Kunstenaars zijn meesters in het omarmen van onzekerheid omdat ze ook weten dat onzekerheid ruimte biedt voor nieuwe ideeën.
Rite de passage
Onze opdrachtgever heeft behoefte aan een ‘rite de passage’ die de overgang van thuis werken naar hybride werken markeert. Aan een vorm om het gevoel van belonging opnieuw aan te wakkeren bij werknemers. Het is zoeken naar een hybride werkvorm waarin het goede van het thuiswerken bewaard kan worden, maar het live onderdeel zijn van een organisatie zijn ook aanwezig is. En dat betekent dat je de veiligheid moet creëren om een open gesprek te voeren. Wat zijn de wensen en de zorgen?
Fly on the wall en andere artistieke interventies
Art Partner heeft veel energie om deze vraag op te pakken en is gestart met thuisbezoek van kunstenaars bij medewerkers. Als ‘fly on the wall’ onderzochten de kunstenaars hoe medewerkers hun werk-en-leven nu vormgeven. Ze observeerden en voerden kleine artistieke interventies uit en gingen door middel van associatie en visualisatie op zoek naar ingrediënten van belonging.
Het is een onderwerp dat veel oproept en dat schuurt. En juist dan is het zo belangrijk om in verbondenheid het gesprek aan te gaan. Want hoe blijf je met elkaar verbonden terwijl je deze nieuwe vormen van werken vormgeeft en experimenteert? We brengen vanuit de kunst een andere taal, de taal van het hart en de verbeelding. Op basis van het onderzoek zijn audio animaties gemaakt die worden ingezet voor een organisatie breed programma. Om met elkaar te verder te onderzoeken: Hoe ga je om met vrijheid & regels? Met het je uitspreken over je wat je nodig hebt? Met het betrekken en integreren van nieuwe medewerkers? En het blijvend bouwen aan een gevoel van belonging.
Dit project wordt uitgevoerd door:
Kyra Sacks, kunstenaar en antropoloog
Eefje Suijkerbuijk, regisseur
Sandra Boer, procesregisseur en antropoloog
Jetske Freeve, procesregisseur